Популярни публикации

понеделник, 5 октомври 2015 г.

Предизборен хумор от миналото столетие

Предизборен хумор от миналото столетие
Политически портрети
Избирател
Среден ръст. Засукани мустаци. Примигва с едното око. Нещо като любовница, която се кълне непрекъснато във вярност, но веднага те напуска, ако изгубиш състоянието си. Преди избори е особено кокетлив и желае да го ухажват. След избори винаги се оплаква, че са го изоставили.
Кандидат за депутат
Има осанка на пътуващ агент. Носи със себе си винаги мостри без стойност, които показва на избирателите. Умее да рекламира добре стоката си и да черни конкурентите си. Мил. Обича народа. Би дал живота си за народното благоденствие. Преди избори е далекоглед: вижда те отдалече, усмихва ти се и ти протяга ръка. След избори загубва зрението си и не може да види по-далече от носа си.
Опозиционер
Прави винаги на инат на Правителството и постоянно се оплаква като вдовица… Малко изпосталял. Винаги си гледа на карти и кафе какво му носи бъдещето.
Правителствен
Ръст среден. Дух висок. Морал нисък. Постоянно загрижен за съдбата на държавата. Занимава се, освен с личните си работи, и с ходатайства за свои близки. Едно нещо мрази на тоя свят – опозицията; за едно само съжалява – че още не е станал министър.
Министър
Началник на държавата. Държи в ръцете си портфейла на едно министерство. Понякога се сбърква и взима не портфейла, а портмонето на министерството. Крайно религиозен е и затова, когато има да одобрява търгове, винаги си шепне молитвата: „Не веди нас во изкушение“.
Камара
На политически език се казва Парламент, а на демагогски – Народно събрание. Народът се събира там, за да гледа от галериите как неговите избраници се учат на пехливанлък и цирково изкуство. Притежава огромна библиотека от стенографирани речи. Тия речи не се дават на ученици и малолетни, защото новият закон за просветата забранява да се поднасят на младежта книги с лошо съдържание.
В-к „Щурец“, ноември 1933 г.

В-к "Людокос", ноември 1913 г., автор: Райко Алексиев

Сравнения
1. Предизборните партийни агитации и сватосването си приличат по това, че и в двата случая хвалбите за непорочност нямат край. Различават се по това, че непорочна кандидатка за женитба все може да се случи, но непорочна партия – в никой случай.
2. Избори и женитба си приличат по това, че в изборите приятелите вземат най-голямо участие в изборния ден, а при женитбата участието на приятелите се предвижда по-късно.
3. Пропаднал в изборите кандидат и отритнат годеник си приличат по това, че и в двата случая много става мъчно на човека. Различават се по това, че отритнатият годеник има възможност веднага да се кандидатира на друго място, а пропадналият кандидат трябва да чака нови избори.
В-к „Щурец“, февруари 1934 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар