Популярни публикации

петък, 12 май 2017 г.

древни градове в предгръцка Беотия

Автор Дилян Иванов посетете ни на новия ни исторически сайт:www.bghistory.info

Беотия е историко-географска област в Древна Гърция. Разположена е на втората по големина равнина в Гърция, след тази в Тесалия. Богата област, имала много полиси - Тива, Левктра, Орхомен, Платея, Лебадея. На северозапад граничи с Фокида (разделя ги планината Хеликон), а на югоизток с Атика (разделя ги планината Китерон). Известен военачалник е тиванецът Епаминонд, а в Лебадея има светилище на Зевс.Древните беотийци са известни с конницата си. През т.нар. класическа епоха Тива доминира в Беотия, като обединява полисите в Беотийски съюз, който е съюзник на Атина. Беотия и Тива са център на минойската цивилизация в Континентална Гърция.По време на гръко-персийските войни Тива е на страната на Персия. По време на пелопонеската война Тива е на страната на Спарта, разграбвайки Атика и превръщайки се в един от най-богатите полиси. Тиванската хегемония на Беотия в Древна Гърция в началото на 4 век пр.н.е. е унищожена след битката при Левктра и в битката при Мантинеа (362 - 361 г. пр.н.е.), след които т.нар. Тиванска хегемония престава да съществува.По времето на Александър Македонски Тива като главен полис на Беотия е разрушена символично, с цел да се покаже, че идва нов свят на Древна Македония, и на първата глобална империя в историята - тази на Александър Велики. Политическата сила на полиса е изчерпана. "Беотийците" били лоялни към Македония и подкрепяли македонските крале срещу Рим.
Ето градовете на тези древни хора в  Беотия ,  от ахейски времена   до  елинистичния период,  без да пропускаме митовете и легендите.:  Арна,   Куме,   Авлида,   Илесий,   Окалей,  Аспледон,   Глисант,  Лебадея,  Орхомен,  Аскра,   Мидея,  Теспии,   Тисба,   Харма,    Греи,  Ниса,   Етреса,   Медеон,  Платея,  Антедона,    Етеония,   Левктра,    Танагра,   Делий,  Схена,  Хизия, Ойнофита,   Гела, Хила,  Еритра,   Онхест,  Петеон,  Микалес,  Коронея,  Херонея,  Халиарт,  Елеон,   Скола,   Хирия,  Ореос=Хестиея,Птелей=Птелеон,Огигия, Кадмея=Хипотива=Теба  Тива 

Град Орхомен
 
Орхомен или Орхоменос (на гръцки: Ορχομενός, Δήμος Ορχομενού, Orchomenos) е град в Беотия (Гърция). Намира се на река Кефисос, на северозападния бряг на изсъхналото езеро Копаис. През древостта градът е обитаван от минийците. През втората половина на 2 хилядолетие Орхомен е главен град на голямо царство на микенската култура. Според древногръцката митология в Орхомен е скрит новороденият бог Дионис. Цар Атамант и жена му Ино обличат момчето в женски дрехи и той расте в женския отдел при тях.
   Минийците не бива да се бъркат или смесват с минойците. Минийците според древногръцката митология са полулегендарен автохтонен етнос обитавал ареала на егейската цивилизация в древността.Според Херодот, пеласгите изгонили минийците на остров Лемнос. Центърът на минийците бил град Орхомен в Беотия. Древногръцките източници не винаги ясно разграничават минийците от пеласгите. Минийците, аналогично на пеласгите, произхождат от легендарния цар Миний. Свързват се първоначално с Атика. Аргонавтите понякога са наричани и минийци.

  гробът на Орхомен

град Лѐвктра

Лѐвктра (на гръцки: Λεύκτρα, до 1915 Παραπούγγια, Парапунгия е селище в Древна Гърция, в Беотия, на десетина километра югозападно от Тива. Той е основно известно с важната битка при Левктра, в която тиванците под командването на Епаминонд побеждават спартанците. Спартанската хегемония е прекъсната след битката и тиванците стават новата сила в елинския свят до възхода на Македония.

град Арна

Арна или Арно също Меланипа (на старогръцки: Ἄρνη, Μελανίππη, Arne, Melanippe) в древногръцката митология е извънбрачна дъщеря на тесалийския цар Еол (прародител на еолийците) и на Меланипа, дъщеря на кентавъра Хирон. Тя е епоним на Арна (главният град на племената беотийци в Тесалия) и град Арна в Беотия. Според Диодор Арно  има от Посейдон два сина, близнаците Еол и Беот, които се раждат, след като баща ѝ я дава на Метапонт (цар на Икария), който ги осиновява. По-късно те убиват в конфликт неговата съпруга Автолита (или Теано). След това Арна бяга с нейните синове
Арна (на старогръцки: Ἄρνη, на латински: Arne) може да се отнася за:
    Арна, дъщеря на тесалийския цар Еол
    Арна, жителка на Сифнос, предава острова си на Минос от Крит
    Арна, село и община в северозападна Италия, автономен регион Вале д'Аоста
Думата арно в българския :
Арно хубаво, много добре
Арно време - хубаво време
Арна работа - хубава работа
Арно сте фанали! - Много сте хванали! /риболов/


град Куме

Вход към пещерата на Сибила в Куме


Куме (на латински: Cumae; на италиански: Cuma, на гръцки: Κύμη) е античен град в италианския регион Кампания севeрозападно от Неапол (община Баколи).Името произлиза вероятно от гръцкия град Кими на Евбея (на гръцки: Euböa, Εὔβοια, Eúboia), но евентуално и от гръцката дума κῦμα (kyma) "вълна̀" (заради вълнообразния силует на полуострова, на който се намира градът).Куме е основан около 750 г.пр.Хр. от гръцки колонисти от Халкида (Chalkida) и Еретрия и е първата гръцка колония в Италия. Местните италийски племена наричат заселниците Граи по името на беотийско племе — от това име произлиза общоиталийското название на елините Graeci, запазено и днес като гърци. По-късно колонията Куме основава и собствени колонии: Дикеархия и Неаполис.Чрез колонията Куме сред етруските прониква древногръцкото писмо в неговия евбейски вариант, което по-късно се развива в класическата латинска азбука[1].Куме става прочут като мястото, където пророчества Сибила от Куме. Нейната пещера днес е туристическа атракция.
 Куменската Сибила в Сикстинската капела:




град Авлида

Авлида (на старогръцки: Αυλίς, Авлис, на гръцки: Αυλίδα) е древногръцки пристанищен град в Беотия. Там, според Илиада се събрала ахейската флота преди да тръгне за Троя. В древни времена Авлида представлявала неголямо селище, в което имало светилище на Артемида.„Ифигения в Авлида“ e трагедия от Еврипид. Описва принасянето в жертва на Ифигения от баща ѝ Агамемнон. По време на жертвоприношението изпод олтара изпълзяла змия, изкачила се на дърво и там удушила 8 малки врабчета и майка им и после се превърнала в камък. Калхант направил извода, че предстоящата война ще продължи 9 години и на десета ще завърши с превземането на Троя.

град Танагра 

 III в. пр. н. е. Хераклип, Пътни картини I, 6—30
:" Град Танагра е раз­положен на една камениста стръмнина, като неговата глинеста почва блести отдалеч със своята белота. Преддверията на къ­щите и оцветените с восъчни бои картини са голяма украса на града. Той не е особено богат със земеделското си производство, но по своето производство на вино заема първо място в Беотия.
9. Жителите са в извънредно добро материално състояние, но по своя начин на живот са скромни; всички те са предимно земевладелци, а не работници-занаятчии. Те умеят да съблю­дават добре правото, верността и гостоприемството. На нужда­ещите се свои съграждани и на пътниците-чужденци те охотно даряват от онова, което имат, и щедро им позволяват да вземат от него, като при това са далеч от каквото и да било желание за обогатяване. Като местопребивание за чужденците Танагра е най-сигурният град в Беотия, защото тук цари искрено и стро­го отвращение към злосторството поради това, че неговите; жители са в състояние да се самозадоволяват и са трудолю­биви.”


град Платея 

Пазваний за Беотия и платейците в неговото „Описание на Елада“:
Беотия граничи с атиняните на няколко места в Атика, едно от които е там, където Платея се допира до Елевтери. Беотийците като народ са получили името си от Беот, който според легендата бил син на Итон и на нимфата Меланипе, а Итон бил син на Амфиктион. (Амфиктион е един от сниовете на Девкалион,внук на Прометей).Градовете се наричат понякога на имена на мъже, но в повечето случаи на жени. По мое мнение платейците първоначално били автохтонни; името им идва от Платея,която смятат, че била дъщеря на реката Асопос. Ясно е, че платейците също от древни времена били управлявани от царе; защото навсякъде в Елада в древни времена царството, а не демокрацията била установената форма на управление. Но платейците не знаят за друг цар, освен за Асопос и Китерон преди него, като твърдят, че последният дал името си на планината, а първият на реката. Аз смятам, че Платея, на която е наречен градът, също била дъщеря на цар Асопос, а не на реката.
Китерон (на гръцки: Κιθαιρών) в древногръцката митология е цар, епоним на планината Китерон. Първи цар на платейците, победил в състезание Хеликон.Според мита, Хера, разсърдена на Зевс, отива в Евбея. Зевс се допитва до мъдрия Китерон, който го съветва да облече дървена статуя в женски дрехи и да я отнесе с волска кола, казвайки, че празнува брака си с дъщерята на Асоп, Платея. След като вестта достига до Хера, тя веднага се появява, разкъсва дрехата на статуята и зарадвана, че вижда статуя, а не невеста, се сдобрява със Зевс. Оттогава се празнува празникът „Дедала“, по името на древното название на дървените статуи - „додала“. Според Павзаний празникът няма нищо общо с Дедал, чието рождено име е друго, а Дедал е само прозвище.Според друга версия в Китерон е влюбена еринията Тисифона. Той отхвърлил любовта ѝ и тя го убила с една от змиите в косите си.
Хеликон (на гръцки: Ελικών или Ελικώνας) е планина в областта Беотия, Централна Гърция, известна като седалището на бог Аполон и музите в древногръцката митология.В своята „Теогония“ древногръцкият поет Хезиод описва как на младини е пасял овце по склоновете на Хеликон, където Ерос и музите имали светилища. Планината го вдъхновява да опише произхода на боговете и става символ на поетично вдъхновение.Изворът, в който се оглеждал самовлюбеният Нарцис, също е в Хеликон.

ползвани източници 
Павзаний " Описание на Елада"
Уикипедия

Няма коментари:

Публикуване на коментар