Популярни публикации

неделя, 2 април 2017 г.

Поколението на Прометей-елини,дорийци,еолийци, македони,ахейци,йонийци

Дилян Иванов 
посетете ни на новия ни исторически сайт:www.bghistory.info

Поколението на титанът Прометей




и всичко това преди още Данай и дъщерите му (смятани за предци на днешните гърци)  да пристигнат с корабите се на Пелопенес!
Можем да направим няколко извода:
Македон (епоним на македонците), Магн(езийците), Дор(орийци), Еол(ийци) и Ксут са братя. Ахей(ците) и Йон(ийците) са синове на Ксут и племенници на братята му.
Всичките братя са синове на Елин цар на областта Фтия, който преименувал племето
"граикоѝ", на елини. Грек пък е негов чичо, а баща му Девкалион не само преживява един цял потоп, но е син на титанът Прометей, който дал огъня на човека....а титаните (вероятно последните оцелели атланти) са населявали все още земите на Балканите през 17 век пр.н.е.
Но за да стане още по заплетен въпросът за поколението на Прометей  :

Названието „Елини“ датира от времето на Омир. В Илиада „елини“ е име на племе, населяващо Фтия; наричани са още мирмидонци) и са водени от Ахил. А за мирмидонците Йоан Малала казвапристигна с атридите и самси Ахил със своя собствена войска, наричани някога мирмидоняни, а сега българи, 3000 души“.




Исторически справка в подкрепа на горепосоченото-
Извадка от първата загубена част на т.н. пароски мраморен надпис:

Аз съставих [летопис] на изминалите времена [въз основа] на всички документи  и общи пресмятания, като започнах от първия цар на Атина Кекроп1 до тази [година, когато] архонт в Парос е бил ...иант, а в Атина – Диогнет (264/63)От времето когато в Атина се възцарил Кекроп и тази област, дотогава наричана Актика по името на местния жител Актей, започнала да се нарича Кекропия, изминали 1318 години (1582/81).

2. От времето когато Девкалион2 станал цар в Ликорея намираща се край Парнас, а в Атина бил цар Кекроп, са изминали 1310 години (1574/73).
3. От времето когато в Атина станал спор между Арес и Посейдон заради Алиротий3, сина на Посейдон и това място било наречено Аресов хълм4 са изминали 1268 години (1532/31), а тогава Кр(анай)5 бил цар на Атина.
4. От тогава, когато по времето на Девкалион станал потоп и Девкалион избягал от пороя от Ликорея в Атина при Кранай, [където] основал светилище на Зевс Олимпийски и му принесъл благодарствени жертви за спасението, са изминали 1265 години (1529/28), а тогава Кранай бил цар в Атина.
5. От времето, когато Амфиктион6, сина на Девкалион, станал цар в Термопили7, събрал тези, които живеели около светилището, нарекъл [ги] амфиктиони и принесъл жертви [там], където и до сега амфиктионите принасят жертви са изминали 1258 години (1522/21), а тогава Амфиктион бил цар в Атина.
6. От времето когато Елин, сина на  Девкалион, се възцарил във Фтия и наричащите се преди "граикоѝ"8 получили името елини и [били учредени] състезанията Пана ...9 са изминали 1257 години (1521/20), а това станало когато Амфиктион бил цар в Атина.
7. От времето когато Кадм, сина на Агенор, пристигнал в Тива ... и построил Кадмея изминали 1255 години (1519/18), а това станало когато Амфиктион бил цар в Атина.8. От времето когато станал цар в ...нике изминали 1252 години (1516/15), а се случило когато Амфиктион бил цар в Атина.
9. От времето когато първият петдесетвеслов кораб съоръжен от Данай пръв доплавал от Египет в Елада и бил наречен пентиконтор, а дъщерята на Данай ...и ... (Х)елика, и Архедика, като се отделили от другите, основали светилището на  Атина Линдия и направили жертвоприношение в ... Линд10 на Родос изминали 1247 години (1511/10), а се случило когато в Атина бил цар Ерихтон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар