Популярни публикации

четвъртък, 23 февруари 2017 г.

общото между бриги-фриги, лиди-меони и мизи

Фригийската дума: ΒΡΑΤΕΡΑΙΣ  Transliteration    braterais
Значение  брат
лидийски език: brafr- ‘член на общност, комуна’
Арменски: elbayr ‘брат’
Йонийски гръцки: φρά̄τηρ ‘брат’
Прото-индоевропейски език: *bʰréhater- ‘брат’
тохарски: procer ‘брат’

Кои са били фригите знаем от Херодот:
Фригите, както казват македонците, са се наричали бриги, докато са живеели в Европа, в земята на македонците. Когато обаче са се преселили в Азия, заедно със своята земя, са променили името си на фригийци”. (VII, 73)

Лидите преди са се наричали меони, а Лидия Меония. Меоните обаче са преселили се в Мала Азия от Балканите пеони, които променили името си подобно на бригите.. Пеония е била област съседна на бригите .

Пеония (на гръцки: Παιονία, на латински: Paeonia) е територия, наречена по името на населявалата я племенна група на пеоните. Намира се в югозападните райони на Балканския полуостров, в пределите на днешните държави Република Македония, Гърция и България.
Първите известни лидийци царе са били обаче фриги, тоест бриги.
 но това не е всичко:
„Мизийците са потомци на лидийците (меоните-пеони?), но са се наричали олимпийци по името на планината Олимп.” (VII, 74)..... 

Според някои езикът на мизите, известни по-късно като българи е бригийски, според други- фриго-лидийски. Бригите обаче са фриги, лидите меони-пеони, което означава, че двете твърдения не се противоречат, а става дума вероятно за диалекти на един език.

Няма коментари:

Публикуване на коментар