Популярни публикации

сряда, 4 май 2016 г.

БЕСИ, ВЕСИ И БИБЛИЯ БЕСИКА

Бесите са едно от най-известните тракийски племена. Споменати са от Херодот*, който твърди, че спадат към групата на на сатрите и са пазители на храма на бог Дионис.( История, VII -111). През V-ти век преди Христа бесите обитават Родопите, но по-късно Овидий, Страбон и Плиний ги споменават като жители на Мизия - земите между Дунава и Стара Планина. Трудно е да каже дали се касае за отделен клон на това войнствено тракийско племе, или след потушаването на анти-римското въстание ( на Бологес) през I-ви век преди Христа бесите са се преселили на север. Факт е обаче, че те са населявали дори Централна Тракия през VI-ти век  защото на територията на днешната Пловдивска област е засвидетелствано селището Беса пара ( Прокопий, Аеd. IV-11).

Явно това племе се е радвало на висок престиж сред роднините си защото траките около Орбел ( Беласица), Хемус ( Стара планина), а после и останалите техни събратя  възприемат за себи си името беси ( В. Георгиев, Траките и техния език, стр.68).

Eзиковедите се опитват да тълкуват името на славното тракийско племе с помощта на албанската дума besë – вяра, доверие, мирно време, като допълват, че идва от индо-европейския корен bhendhso-съединявам, връзвам, оставам. ( К. Влахов, Тракийски лични имена, Фонетико-морфологични проучвания, стр. 37, В. Георгиев, Траките и техния език, стр. 68).

Погледнато формално връзка сбългарския език няма, не е и спомената от видните ни учени. Това е странно защото Βησσοι, Βιεσσοι, Βέσσοι отговаря на тракийската дума вес, вис –село, стан, място където се остава, санскритските виса, васа - село, стан, място където се остава, а също и на старобългарската дума вьсъ –село, селище, място. Т.е. правилно е да се каже веси, а не беси, като значението е заселени хора, хора имащи селища. За това, че весите не скитат, а имат дори храмове знаем от Херодот ( История, VII -111) и Дион Касий ( История на Рим, 54-34). Името веси – заселени е възникнало, за да отличи пазителите на Дионисовото светилище от тракийските племена, които са скитали. Като такива могат да се посочат синтите, чието име се обяснява със санскритския глагол шентате – движа се и със старобългарските – шентати –бунтувам се, т.е. раздвижен съм.

Разбира се някой може да възрази, че старобългарската вьсъ може да е тракийски субстрат, т.е. да е заета от българските “нашественици”. Ако беше така, то ние нямаше да имаме обяснение за въсъ, да видим обаче как е образувана тази дума. Санскритските виса, васа идват от глагола васате, висате – връзвам, оставам, заселвам се. Старобългарската въсь –село, селище пък показва връзка с  веза ( вензати) т.е. свързвам, свързвам се, оставам, а това означава, че думата си е изконно наша.

Щом името на весите се обяснява с помощта на български език, не трябва да се учудваме, че те имат лично име Бологес. То показва с литовската дума балганс –бял, санскритскта барга, балга –сияние и разбира се с името българи. Подобно на подбудителят на анти-римското въстание Бологес, българите не желали да търпят чужда власт и обединявайки сили със своите роднини създават могъща държава, чиито наследници сме ние.

Весите са неудобни на определена група хора заради своята библия – наречена Biblia Bessica. Всъщност става дума за библията на Урфил, който редица предубедени личности наричат Вулфила, а работата му – първата книга на германски език. Гетите на Урфил и весите са говорели един и същ език ...чиято развита форма говорим ние българите. Народът, който днес е наричан визиготи е всъщност съюз на веси и гети, т.е. правилното име на тези хора е веси-гети, веси-готи -Et quia, dum utrique gentes, tam Ostrogothae quam etiam Vesegothae (Iordanes, De Origine Actibusque Getarum, XLVIII. 246  )  Урфил превежда Светото Писание за Малките гети (готи), които остават в Мизия и няма данни някой да ги е изселил, или избил - Erant si quidem et alii Gothi, qui dicuntur minores, populus inmensus, cum suo pontifice ipsoque primate Vulfila, qui eis dicitur et litteras instituisse. Hodieque sunt in Moesia regionem (Iordanes, De Origine Actibusque Getarum,  LI. 267)


За да могат чужденци да се кичат с нашата слава гетите, наречени готи и техните роднини весите трябваше да изчезнат от историята. Роднините им мизите бяха обявени за мургави азиатски нашественици. Явно принципа "Няма човек- няма проблем" не е измислен от Йосиф Сталин а векове по-рано...

Както каза Левски – Чуждото не искаме, но своето не даваме! Не трябва да се оставяме да крадат наследството ни, защото това са нашите корени. Време е българина да разбере, че търпението е полезно качество, но само до време и винаги трябва да е съчетано с гордост, достойнство и сила. Иначе не е търпение, а бездушно покорство. Преклонената глава сабя я не сече, но и светлина не вижда!

 * Херодот е първият класически автор споменал весите. Възможно е обаче описаните от египтяните уешеш ( племе от морските народи) да са били веси, мигрирали в Анатолия през второто хилядолетие преди Христа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар